Nagy Webshop Indítási Kézikönyv

Berecz Csaba

Berecz Csaba

webshop indítás

Az alábbi útmutató azoknak szól, akik komolyan szeretnének berobbanni termékükkel vagy szolgáltatásukkal az online piacra és nem csak egy bizonytalan és felejthető egy helyben toporgást szeretnének végrehajtani, melynek eredménye eredménytelensége aztán szép lassan a feledés homályába merül, az e-kereskedelemhez méltatlan módon.

Miért mondom, hogy méltatlanul? Azért, mert ha létezik olyan iparág, melyben hatalmas sikereket lehet elérni, akkor ez az, hiszen az e-kereskedelem világviszonylatban, és Magyarországon is hatalmas mértékben nő évről évre, és a legdinamikusabban fejlődő üzletágak között található.

Dinamikusan fejlődni azonban csak az tud, aki képes lépést tartani az egyre bővülő e-kereskedelmi ismeretanyaggal, a havonta feltűnő és taroló újabb és újabb technológiákkal és azok alkalmazásával, és nem utolsó sorban az, aki ismeri az ezek hátterében meghúzódó „örökzöld” emberi természetet is.

Ebben szeretnék segítséget nyújtani – hiszen amióta az eszemet tudom, ezzel foglalkozom – és ezzel az írással egy átfogó körképet adni azokról a területekről, melyeket nem lehet figyelmen kívül hagyni, ha valaki webshop indításban vagy bármilyen online értékesítésben érdekelt.

Azokhoz szólok tehát, akik nem félnek képezni magukat a legkülönfélébb ágazatokban, mint amilyen az online marketing, tartalomgyártás, martech eszközök ismerete, vállalkozásmenedzsment, webshop logisztika, könyvelési és jogi ismeretek. Ezek lesznek terítéken, de nem szárazon, hanem a mindennapokból fakadó gyakorlati tippekkel és egy tapasztalt e-kereskedő által összeszedett know-how-val nyakon öntve.

Az egyes témaköröket természetesen itt csak felszínesen tárgyaljuk, hiszen részletekbe menő kifejtésükkel enciklopédiákat lehetne megtölteni. Viszont a vállalkozó szempontjából a legfontosabb mégis csak az, hogy ha többre nincs is ideje, akkor is szerezzen egy bizonyos rálátást mindenre, amin üzletének sikere múlik. Ha pedig kisvállalkozóként egyelőre még Te vagy a „mindenes”, akkor ez az írás kifejezetten Neked szól.

Üzleti koncepció kialakítása

A nulladik lépés bármilyen üzlet létrehozása esetén a gondolkodás és tervezés. Aki meg akarja spórolni a gondolkodás fázisát, az irgalmatlan pofonokba fog beleszaladni az üzleti világban. Minden businessnek meg vannak a maga kockázatai, azonban egy jól összeállított és sok oldalról átgondolt üzleti koncepcióval minimalizálhatjuk a kockázatokat, akár súlyos milliók elbukását, akár végső idegösszeomlást spórolva meg ezáltal magunknak.

Fontos, hogy ne egymagunk készítsük el a koncepciót, vagy ha igen, akkor nézessük át olyan emberekkel, akik nem lekötelezett Bólogató Jánosaink és akiket elég sütnivalóval áldott meg a Jóisten, mert egy külső megfigyelő nélkül bizonyos kognitív torzításaink miatt hatalmas hibalehetőségeken fogunk minden további nélkül átsiklani, legyen akármilyen tapasztalt és körültekintő az ember.

A Jó Termék megtalálása

A legeslegfontosabb dolog minden webshop esetében a termék. Az itt oldalakon keresztül taglalt sokemeletes építmény, mely a Te üzleteddé áll össze a végén, erre az alapkőre épül. Természetesen termék alatt legtöbb esetben nem egy konkrét terméket értünk – bár egy darab kiváló termékkel is meg lehet hódítani a piacot – hanem egy termékkört, termékcsoportot, esetleg saját vagy más márkaneve alatt futó termékcsaládokat vagy egy nagyobb termék portfóliót, sokféle termékkategóriával.

A Jó Termék egyet jelent azzal, hogy van valamilyen unique selling proposition (USP), amely különlegessé teszi a termékedet és olyan erővel ruházza fel azt, hogy érdemes lesz vele piacra lépni, hiszen az USP-je miatt nagy eséllyel fogja megvásárolni a célközönséged. USP lehet az, ha valami hiánypótló (rendkívül elcsépelt, de mégis szemléletes példa erre a sivatagban az ásványvízárus stand), ha valami nagyon jó ár/érték arányú, ha valami konstruktív módon innovatív, stb.

Ami itt rögtön előjön, az az, hogy mekkora kezdő tőkével rendelkezik a vállalkozás, illetve mennyit hajlandó ebből kockára tenni az indulásakor. Két merőben eltérő stratégia rajzolódik ki az e-kereskedelemben: a dropshipping és a készletről való dolgozás.

Dropshipping

Ez az e-kereskedelmi stratégia kedvelt azon vállalkozók körében, akiknek vagy nincsen meg egy nagyobb fizikai készlet megvásárlásához szükséges kezdőtőkéje, vagy nem akarja vállalni a kockázatát annak, hogy rajta marad a megvásárolt készlet.

Ez esetben a kínált termékeket feltölti a webshopjába, megrendelhetővé teszi azokat ügyfelei számára, de egy hosszabb kiszállítási idővel kalkulál a vásárlók felé.

Rendkívül fontos, hogy ez a stratégia csak olyan esetekben működik, ahol a termék nagyon speciális (nincs versenytárs), vagy éppen az ajánlat annyira csábító (jelentősen olcsóbb, mint a versenytárs), hogy megéri a vásárlónak kivárni a megszokottnál jóval hosszabb, akár több hétre elnyúló kiszállítási időt.

0 Ft kezdőtőke tipp: Abban az esetben, ha a vállalkozó a webshopban csak bankkártyás fizetést engedélyez, akkor akár szinte 0 Ft-ból is elindítható lesz a webáruház, azonban ez a fizetési mód Magyarországon csak több speciális feltétel teljesülése esetén lesz életképes. Bár az USA-ban és Nyugaton már a bankkártyás fizetési mód a legnépszerűbb, hazánkban még némi bizalmatlanság övezi, tapasztalataink alapján főleg a nagyvárosi/diplomás, fiatal vásárlók részesítik előnyben. Így tehát abban a kivételes helyzetben működhet a 0 Ft befektetésével létrehozott, dropshipping alapon működtetett webáruházad, ha a vásárlói célközönséged ebbe a csoportba esik, valamint – ahogy feljebb írtam – vagy nincs versenytársad, vagy sokkal olcsóbb, mint a versenytársad.

Termékkészlet

Ha meg van a kellő mennyiségű tőkéd az indulókészletbe való befektetéshez, valamint meg van a már korábban említett huszonnyolcszor átrágott és minden elképzelhető akadály leküzdésére megoldást kínáló üzleti terved, akkor mindenképpen ezt a megoldást javasoljuk, ugyanis ez hatalmas versenyelőnyhöz juttat azokkal a lehetséges konkurensekkel szemben, akiknek nincsen készleten termék. Manapság ugyanis a gyorsaság kardinális kérdés az e-commerceben. Például, ha elfogyott a mogyoróvajad otthonról, de szigorú tömegnövelő diétát követsz és egy napot sem zárhatsz le tetemes mennyiségű kalóriatöbblet nélkül, akkor inkább megrendeled 1 napos kiszállítási idővel és párszáz forinttal drágábban az Egyik Webshopból, minthogy megvásárolnád 3 napos kiszállítási idővel és párszáz forinttal olcsóbban a Másik Webshopból és kockáztasd azt, hogy a kihagyás elvegye a kedvedet az étrend folytatásától.

Ehhez a témához kapcsolódik a fulfillment szolgáltatók megemlítése. Ezek olyan vállalatok, melyek átvállalják a webshop tulajdonostól a webáruház teljes logisztikáját, vagyis raktározzák a terméket, csomagolják, kiszámlázzák és kiszállítják. Ha nincs meg a kellő infrastruktúrád, akkor valószínűleg megéri igénybe venni szolgáltatásukat, hiszen – bár üzleted sajátosságaitól függ – olcsóbban jöhetsz ki, mintha magad bérelnél egy raktárhelyiséget és magad kötnél szerződést alacsony csomagszámra magas áron egy futárszolgálattal. Persze ha meg van a kellő háttér és magas csomagszámot tudsz már kezdettől produkálni, vagyis jó árat harcolsz ki a futárszolgálattól, akkor csináld magad!

Piackutatás

Az alapos piackutatás a jó üzleti terv kialakításához elengedhetetlen feltétel. Ha nagyobb volumenű projektbe kezdesz, akkor érdemes megfontolni, hogy kiszervezed egy erre szakosodott ügynökségnek, azonban a kicsiknek, mint azt megszokhatták, mindent maguknak kell csinálni.

Szerencsére kisebb projektek megvalósításához jellemzően elég, ha magunk tárjuk fel annak a piacnak a sajátosságait, melyre be szeretnénk lépni robbanni. És itt álljunk meg egy pillanatra. Képzeljük el, hogy a piac, melyre éppen berobbanásunkat tervezzük, egy szórakozóhely. Kint álldogálunk és fogalmunk sincsen, hogy mi vár minket odabent. Milyen társaság jár ide? Milyen zenéket játszanak? Milyen árak vannak? Ki a tulaj? Kik a kidobók? Kikkel kell vigyázni és kikkel nem? Milyen stratégiai tereptárgyak találhatóak odabent, ha elfajul a helyzet? Ha mindezen információkkal már előre rendelkezünk, akkor nagymellénnyel fogunk belépni, lepacsizunk a kidobókkal, rögtön a pulthoz állunk, ahol az ezen információkkal nem rendelkező szerényen toporgók sorát kielőzve rendelünk, majd felmérve, hogy melyik csajok melyik klánhoz tartoznak, akcióba lendülünk, immár kockázatmentesen, illetve a megfelelő kockázat és hozam ismeretében.

Ugyanide fejest ugrani mindenféle információ nélkül kétféle módon végződhet:

 1. Csatlakozunk az önbizalomhiányos sötétben toporgók tömegéhez és egy „nem akarásnak nyögés a vége” mottóval megáldott performansz után csöndben hazakullogunk.
 2. Blöffölünk és a rossz emberekbe kötünk bele, miáltal bár kevésbé csöndes módon, mint az előbbi szerint, de ugyanúgy csúfos véget ér kalandunk.

Lefordítva üzleti nyelvre tehát: vagy lesz egy szégyenteljes és felejthető kalandunk, mivel nem lesz meg a kellő önbizalmunk a piacra való tényleges és hatékony berobbanáshoz, vagy a piac sajátosságait nem ismerve hatalmas pénzeket fogunk bukni a kismillió előre nem látott hibalehetőségből kifolyólag.

A piackutatás lényege tehát a leendő konkurenseid minél alaposabb megismerése, és annak megértése, hogy mit miért csinálnak úgy, ahogy.

A célközönség meghatározása

A célközönség meghatározásának elmulasztása vagy elbagatellizálása tipikus üzleti hiba és hatalmas bukásokat von maga után, főleg a marketing költségek vonatkozását nézve. Sőt, ha csak ez utóbbira nézve hordozna magában veszélyeket, akkor nem is lenne akkora baj, hiszen egy gyors újrakalibrálással javítható lenne a hiba, azonban előfordul olyan eset is, hogy a termék vagy szolgáltatás teljesen piacképtelen és egyáltalán nem létezik célközönsége.

A célközönség meghatározásában gyakran akadályt jelent egy bizonyos kognitív torzítás, egy olyan pszichológiai jelenség, melyet Robert Maslow találóan úgy fogalmaz meg, hogy „az az ember, akinek csak egy kalapácsa van, az mindent szögnek fog nézni.” Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha van egy előzetes elképzelésünk arról, hogy ki a célközönségünk, érdemes azt megkérdőjelezni és fenntartani a lehetőségét annak, hogy más szegmens is ugyanúgy vásárolná a terméket vagy venné igénybe a szolgáltatást, akár esetleg még jobban, mint az eredetileg elképzelt szegmens. Vagy, hogy az elképzelt szegmens egyáltalán létezik-e a valóságban.

Ha például befőttesüvegeket árulunk és a vidéki, idős nénikre állítjuk a célzásunkat, akkor lehet, hogy 0 db üveget fogunk tudni eladni nekik, hiszen ők képesek egész életükben ugyanazt a befőttesüveg-portfóliót használni, ha azonban a környezetvédelem mellett elkötelezett, vegánság iránt érdeklődést mutató, nagyvárosi 20-as és 30-as nőket célozzuk meg, akkor lehet, hogy hirtelen megugranak az eladási számaink a marketing költségek jelentős csökkenése mellett, ugyanis ez a szűk szegmens a környezeti lábnyomának csökkentése miatt hajlamos a különböző fogyasztási cikkeket közvetlenül tárolóedényekbe vásárolni mindenféle eldobható variánsaik helyett.

És ha még ráadásként felhívod rá a figyelmüket, hogy a multifunkciós, környezetvédő befőttesüvegeidbe a belpesti erkélyen nevelt fűszernövényeiket is beleültetgethetik, akkor már tényleg hatalmas lesz az öröm és rajongani fognak a hirtelen haladó szelleművé avanzsált befőttesüvegeket áruló céged iránt.

Vásárlói avatar meghatározása

A vásárlói avatár vagy buyer persona felállításával még jobban árnyalhatod a képet arról, hogy kik is a Te célközönséged valójában. Lényege, hogy el kell képzelned az Ideális Vásárlódat, és minél több attribútumot társítani hozzá. Annál pontosabb lesz, és annál jobban tudod felhasználni később a marketingedben, minél többféle tulajdonságot tudsz hozzáadni. Itt van egy remek és ingyenes oldal, ahol Te is egészen látványos módon le tudod generálni magadnak a saját Perszónádat.

Most nézzünk egy példát arra, hogyan tudjuk hasznosítani a vásárlói avatárt! Például, ha egy tudatos anyukáknak szánt „Hogyan neveljem a gyermekemet a lehető legjobban?” című low content bookot akarunk eladni, akkor a Perszónánk egy középkorú, felső-középosztálybeli nő lesz, aki minimum megyeszékhelyen, de inkább a fővárosban él. Nem a belvárosban, hanem előkelőbb környéken, egy újépítésű lakóparkban, vagy újépítésű családi házas környéken, ezért például felülreprezentált lesz az ilyen jellegű agglomerációban. Felsőfokú végzettsége van, házas, és az első gyerekével állapotos, vagy nemrég szülte meg, ezért otthon van napközben és szabadidejében a neveléssel és anyasággal kapcsolatos blogokat, Facebook csoportokat és Instagram oldalakat bújja. Környezettudatos és elektromos autót vezet, amivel naponta eljár a helyi termelői piacra. Gyereknevelési elveit tekintve tv és média ellenes, bébikomp-ellenes, tápszer-ellenes, mikró-ellenes, és lehetne még sorolni, hogy mennyi minden ellenes.

Na most, minél több infód van róla, annál több touchpointot tudsz kialakítani az Ideális Vásárlóddal, és terelgetni ezáltal a marketing funnelen. Tehát a PPC hirdetéseidet megéri földrajzilag irányítani az említett „előfordulási helyekre”, és érdemes olyan érdeklődési köröket és általuk látogatott URL-eket megadni a közönségszegmens létrehozásakor Google Ads-ben, ami egybecseng az anyaságra irányuló érdeklődéssel. De akár együtt is dolgozhatsz egy nagy influenciájú Facebook csoport adminjával affiliate rendszerben, és felajánlhatsz neki jutalékot, ha kicsit fényezi a könyvedet a csoportban. A marketing szövegeid megírásakor tedd meg közös ellenségnek a gyermekkori médiafogyasztást meg a mikrós tápszert, és nyert ügyed lesz.

Marketing stratégia megalkotása

B2B vagy B2C

A marketing stratégiád megalkotásakor máris kettéválik az út, ugyanis merőben más attitűdöt kíván egy vállalkozásoknak és egy cégeknek szánt termék/szolgáltatás reklámozása, bár az utóbbi években jellemző, hogy a B2B folyamatosan közeledik a B2C-hez.

A B2B (business-to-business) vállalkozások elsősorban vagy kizárólagosan más cégeknek, jellemzően üzleti célra értékesítenek termékeket vagy szolgáltatásokat, míg a B2C (business-to-customer) vállalkozások magánszemélyeknek, magánfelhasználásra teszik ugyanezt.

A webáruházat indítók túlnyomórésze B2C-ben fog árulni, hiszen a webshopokban jellemzően kisebb értékű, kevés információ átadását igénylő termékeket árulunk, nem pedig repülőgép-alkatrészeket, ezért érdemes arról beszélni inkább.

A B2C modell esetén a hangsúly nem az egyéni értékesítőkön lesz (salesesek), mint B2B-ben, hanem egy automatizált marketinggépezeten. Ezt a gépezetet felülről vezérelve, egyszerre sokakat megszólítva, az értékesítési tölcsérben tömegeket terelgetünk, melynek eredményeként tömeges eladásokat produkálunk.

Napjainkban a B2C-ben vásárlóknak megfogalmazódnak olyan jogos igényeik, mint a vásárláshoz kötődő élmény egekbe emelése. Ezt egy webshopban például elősegíti a kiváló UI/UX, szemet gyönyörködtető webdesign, és a vásárlás menetének minél zökkenőmentesebb, sőt minél élvezetesebb biztosítása.

Inbound vs outbound marketing stratégia

A következő fontos kérdéskör az úgynevezett inbound és outbound marketing stratégiák tudatosítása és kettéválasztása.

Inbound marketing alatt azt a fajta marketing tevékenységet értjük, mely megzavarás (interruption) nélkül, az éppen végzett tevékenységükkel párhuzamosan, organikus módon szólítja meg a leendő ügyfeleket. Ennek leggyakoribb formája a tartalommarketing, mely a vásárlók számára ingyenesen biztosított hasznos és kreatív tartalmak közzétételéből áll. Ezek a tartalmak valamilyen kapcsolatban állnak a kínált termékkel vagy szolgáltatással, lehetnek edukációs, bemutató jellegűek, kiegészíthetik azt vagy a használatukhoz adhatnak hozzá értéket. A kulcsszó az értékteremtés, vagyis az lesz a sikeres tartalommarketing, ahol valódi értéket adunk át, nem csak az érték látszatát keltjük.

Outbound vagy interruption marketing stratégia alatt a „megzavarásos” hirdetési tevékenységet értjük, mikor ajánlatunkkal a leendő vásárlót az éppen végzett tevékenységében megzavarjuk, kizökkentjük, tipikus példája a tv-reklám.

A Key Performance Indicator, vagyis a KPI meghatározása

A Key Performance Indicator (KPI) rendkívül fontos szerepet játszik a marketing területén. Azáltal, hogy meghatározzuk és követjük ezeket a teljesítménymutatókat, valós időben értékelhetjük a marketingstratégiák hatékonyságát és sikeresen irányíthatjuk az üzleti célok felé.

A helyes KPI-k kiválasztása és meghatározása elengedhetetlenül fontos. Ezek a mutatók konkrét célokat határoznak meg, amelyeket el kell érni a marketingtevékenységekkel. Ilyenek lehetnek például a bevétel, a ROAS (return on ad spend), a ROI (return on investment), a felhasználói aktivitás különböző formái (pl. munkamenetek időbeli hossza), vagy akár a márkaismertség javítása (adott hónapban hány db hirdetés megjelenítés történt). Ezen mutatók használatával könnyebb lesz értékelni a teljesítményünket, és mérhetővé válik, hogy az elvégzett munka mennyire közelít a kitűzött célokhoz.

A megfelelően kiválasztott KPI-k segítenek a marketingstratégiák hatékonyabb tervezésében és végrehajtásában is. Ha tisztában vagyunk azzal, hogy mely mutatókat kell figyelemmel kísérnünk, könnyebb lesz az erőforrásokat és a költségvetést hatékonyabban felhasználni.

Vannak azonban jó és rossz KPI-ok is. Utóbbiak vakvágányra vezethetik az egész marketing tevékenységet, így kardinális, hogy jól válasszuk meg azokat. Például ha valakinek a vásárlások száma a fő KPI, és nem foglalkozik a vásárlások értékével, vagyis a tényleges bevétellel, akkor – hacsak nincs rá jó indoka, mert például egy webshop indulásakor a konverziók számára való optimalizáció sem ördögtől való – hamar azon kaphatja magát, hogy veszteséget termel a boltja, mert kis kosárértékű termékeket kapkodnak a vásárlók, amelyeken alacsony a margin és esetenként a kiszállítást is beleszámítva még veszteség is lehet rajtuk.

Összességében elmondható, hogy a KPI-k kritikus fontosságúak a sikeres marketingtevékenységhez és az üzleti siker eléréséhez. Ezek az eszközök lehetővé teszik számunkra, hogy átláthatóan kövessük és értékeljük a teljesítményünket, és biztosítják, hogy a marketingstratégiák a kívánt eredményeket hozzák.

Milyen felületeken tudok hirdetni?

Manapság a rengeteg és egyre csak növekvő mennyiségű lehetőség között hamar el tud veszni az, akinek még nincsen tapasztalata az online marketing területén. Az alábbiakban a teljesség igénye nélkül összeszedtük a legnépszerűbb hirdetési felületeket és dióhéjban összefoglaljuk lényegüket.

Organikus megjelenési lehetőségek

A nem fizetett, vagyis organikus megjelenési lehetőségek bár szűkülnek, de mivel ezek természetükből fakadóan ingyenesek, ezért továbbra is megéri őket belefoglalni az online marketing stratégiánkba, ha nem is alappillérként, de kiegészítésként feltétlenül. Ilyen organikus elérési felületek lehetnek a közösségi média oldalaid, ha megfelelő számú követővel és aktivitással bírnak.

SEO

Az organikus elérések témaköréhez tartozik a SEO (search engine optimization), vagyis keresőmotorra való optimalizálás fogalma művészete. Erre a három betűből álló mozaikszóra az elmúlt 20 évben egy teljes szakma épült, legvirtuózabb művelői, mint Neil Patel pedig már-már művésznek számítanak. Lényege, hogy elsősorban a Google keresőben bizonyos kulcsszavakra a Te oldaladat hozza ki a keresőmotor az ingyenes első helyekre, ezáltal jelentős ingyenes forgalmat generálva. A Google több ezer rangsorolási faktort tart számon, melyek bonyolult összjátéka adja ki az eredményt.

PPC hirdetések

A PPC (pay-per-click) hirdetések használata esetén az egyes kattintások után fizetünk, tehát csak akkor, ha valaki „lekattintja” a hirdetésünket. Hatalmas előnye ezeknek, hogy nagyon rugalmasan lehet a költségkeretet beállítani, és ez akkor, ha kezdőként szűkösek a forrásaink, nagyon nagy segítség tud lenni. A legtipikusabb PPC hirdetések a Facebook, Instagram, Google reklámok. A Facebookon napi minimum kb. 400 Ft ellenében, míg a Google felületén akár napi 100 Ft-ért is hirdethetsz, persze csak akkor, ha valami nagyon niche piacnak árulsz, mondjuk piranháknak pikkelyápoló krémet, amit ekkora összeggel le lehet fedni.

A PPC hirdetések legfőbb ismérve, hogy minél inkább optimalizált egy kampány, annál jobb teljesítményt nyújt, vagyis annál magasabb lesz a megtérülése, melyet a return on ad spend, vagy ROAS mutatóval mérünk. A PPC kampányok optimalizálásáról itt olvashatsz bővebben, de ha biztosra akarsz menni, akkor nekünk is szólhatsz, hiszen ez szakterületünk.

Facebook és Instagram reklám

A PPC hirdetéseken belül kezdjük a sort a Meta cégóriás által birtokolt platformokkal, vagyis a Facebookkal és az Instagrammal. Ezeken a felületeken szinte mindenkinek érdemes jelen lenni, hiszen a Facebook 2,7 milliárd felhasználójával 2010 óta minden évben a leglátogatottabb közösségi média felület világszerte és hazánkban is.

Az itt elhelyezett fizetős hirdetések display jellegűek. A display hirdetés olyan képi vagy videós és szöveges elemeket kombináló hirdetésforma, mely egy link segítségével a megfelelő céloldalra navigálja a vásárlót, ahol a hirdetett termék vagy szolgáltatás megvásárolható. Előnye, hogy nagy tömegeket érhetünk el viszonylag olcsón vele. Hátránya, hogy outbound módon, vagyis az éppen végzett tevékenységükből kizökkentve jelenítjük meg nekik ajánlatunkat. Veszélye, hogy rosszul beállítva irreleváns közönségnek mutatjuk hirdetésünket és ha nem kapunk észbe, sok százezer vagy millió forintunk látja kárát. Gondolom Veled is jött már szembe úgy disznó takarmány reklám, hogy életedben nem is láttál még malacot.

Google Ads

Talán nincs olyan online üzlet, melyben ne lenne nélkülözhetetlen a Google Ads használata. Segítségével többféle hirdetési formát kombinálhatunk, például a méltán népszerű Google keresési hirdetéseket.

A Google keresési hirdetése azért zseniális, mert azokat a vásárlókat tudjuk inbound módon megszólítani, akik jelenleg arra a problémára keresik aktívan a választ, amelyre a mi vállalkozásunk megoldást nyújt. Jellemző, hogy ezek az ügyfelek akár a marketing funnel legalján is állhatnak, azaz tűzforró leadek, vásárlásra készen. Például aki fehér női műszőrmekabátra keres rá a Google-n, az sokkal nagyobb eséllyel fogja az első helyen lévő fizetett hirdetésünk láttán megvásárolni termékünket, mint aki egy dolgos napja után otthon a kanapén feküdve pörgeti agyzsibbasztás gyanánt a telefont és másodpercenként 10 db különböző tartalom jön vele szembe, ami közül csupán egy a mi szőrme hirdetésünk, másik 3 pedig éppen arról szól, hogy hogyan spórolj a ruhatáradon infláció idején.

A Google azonban nem csak keresési, de display hirdetésekkel is operál. A Performance Max kampánytípusuk a machine learning segítségével a lehető leghatékonyabb módon igyekszik kombinálni a különböző képi, videós, szöveges tartalmakat, konkrét termékeket és céloldalakat, keresési, Shopping és display hirdetések formájában, rendkívül széles elhelyezési skálán.

E-mail marketing

Az e-mail marketing hosszú évek óta toronymagasan – és egyelőre megingathatatlanul – a leginkább megtérülő hirdetési forma, különböző felmérések alapján 38-szoros ROI-val bír, ami azt jelenti, hogy 1 befektetett USD 38 USD nyereséget (és nem bevételt) hoz.

Ehhez a kimagasló értékhez hozzájárul, hogy a ráfordítandó költség minimális, hiszen csak egy jó hírlevélkezelő szoftver kell hozzá, meg persze valaki, aki profin tudja azt kezelni és máris kész a csoda.

Influencer marketing

Bizonyos szegmensekben, mint például a női divat vagy a szépségápolás, az egyik legjobban működő reklámtevékenység. Azonban hatékony kihasználásához az adott piac rendkívül alapos ismerete szükséges, mert könnyen mellé lehet fogni vele, és abban az esetben a legnagyobb pénzégetéssé tud válni. A kulcsszó a hitelesség. Fontos tudni, hogy az adott piacon belül melyik influencer milyen terméket vagy szolgáltatást tud hitelesen képviselni. Ha ugyanis felmerül a hiteltelenség gyanúja, könnyen átfordulhat kontraproduktívvá akár egy méregdrága influencer által kifejtett marketing tevékenység is.

Tartalommarketing

Az a vállalkozás, amelyik a tartalommarketinget komolyan veszi, hosszútávon egészen biztosan jól jár. Ez az újgenerációs inbound marketing legtipikusabb fajtája. Lényege, hogy a leendő ügyfelek számára valódi értéket teremtünk és azt ingyen átadjuk. Bár ez elsőre nem hangzik túl kifizetődőnek, de az a hihetetlen benne, hogy tényleg így működik és jól működik, és hosszú távon sokkal jobban működik, mint bármilyen PPC hirdetés, melyben csupán a termékünket/szolgáltatásunkat akarjuk közvetlenül értékesíteni.

Természetesen a tartalommarketinget PPC hirdetésekkel kombinálhatjuk, hogy tartalmainkat eljuttassuk minél szélesebb, de releváns közönségnek és ezáltal márkaismertségünket növeljük, leadeket generálunk és végső soron eladásainkat növeljük.

Webshop indítása

Mielőtt belevágsz, érdemes végigzongorázni, hogy egyáltalán milyen lehetőségek kínálkoznak a különféle webáruházak létrehozására. Már itt nagyot lehet bukni, hiszen a platform megválasztása hosszútávú elköteleződéssel jár, ugyanis a webshop nem olyan, mint egy jurta, hogy felszedjük kedden a mongol sztyeppén, csütörtökön meg már az Alföldön állítjuk fel.

Melyik a legjobb webshop platform?

Sokféle irányban indulhatunk el, de nagyjából négy útvonal rajzolódik ki, ezek a következőek:

 1. Egyedi fejlesztésű webshop
  • Ezek a legdrágább rendszerek, melyek alsóhangon is több millió Ft-ba kerülnek és olyan nagyvállalatoknak javasolt, ahol a pénz nem jelent gondot. Fejlesztőgárda készíti el viszonylag sok idő alatt. Itthon jellemzően a multiknak vannak ilyen webáruházaik, bár ezek nagyrészt már nem szimpla webáruházak, hanem egész vállalatirányítási rendszerek.
 2. Bérelhető webshop
  • Többféle platform létezik ezen a kategórián belül, Magyarországon pl. a ShopRenter a legnépszerűbb, de a Shopify is feltörekvőben van, mely az USA-ban már az első. Előnyük, hogy azonnal birtokba vehetőek, profi csapat állította össze őket, így technikai hibák ritkán fordulnak elő, felhasználóbarát kezelőfelületük miatt egy laikus is könnyen ellavírozik bennük adminként. Hátrányuk, hogy az egyediség erősen korlátozott, mert előre elkészített sablonok közül lehet csak választani és ennélfogva az erre épített vállalat nagyban kiszolgáltatott a platform fejlesztőinek, továbbá, hogy havidíjas jellegüknél fogva hosszútávon – főleg a sok-funkciós csomagokban – kevésbé kifizetődőek, mint a következő kategória.
 3. Meglévő motorra épített saját webshop
  • Ez véleményem szerint egy arany középutat jelent ár és érték tekintetében. Kifejezetten olyan kis- és középvállalkozásoknak javaslom, akiknek bár nagy ambíciói és magas igényei vannak, mégsem szeretnének milliókat áldozni egy saját fejlesztésű webshopra. Mivel az alapot profi programozó gárda biztosítja, így nem kell milliókért új „motort” fejleszteni, viszont a megjelenés egyediségét és a funkcionalitás sokszínűségét is képes biztosítani, feltéve persze, ha egy szakember megtervezi és elkészíti azt. Ennek munkadíja egy egyszeri nagyobb összeget jelent, leggyakrabban 250.000 Ft és 1.000.000 Ft között. A WooCommerce webshop motorral ügynökségünknek komoly tapasztalatai vannak, a legtöbb esetben ezt ajánljuk ügyfeleinknek, mert a legtöbbször felmerülő igényeket tökéletesen ki tudja elégíteni. Hátránya, hogy ha nincsen házon belül hozzáértő ember, akkor havonta a kezelésével, menedzselésével érdemes megbízni az ezt elkészítő ügynökséget.
 4. Online piacterek
  • Feldobálhatjuk termékeinket online piacterekre is, mint az Alza, meg az eMag, azonban hazánkban ezt kevés, speciális esetet leszámítva inkább csak kiegészítő csatornának kell tekinteni, semmint, hogy egy komoly üzlet csupán ezen az egy csatornán tudjon értékesíteni. Nemzetközi szinten azonban hatalmas sikersztorikról lehet hallani, melyeknek visszatérő tárgya az Amazonon való e-kereskedelemből származó 7-8 számjegyű éves bevétel, USD-ben persze.

Tárhely és domain

Képzeld el azt a helyzetet, hogy hosszú hónapok kemény munkájával és rengeteg elköltött forintoddal elkészítetted üzleti tervedet, kidolgoztad marketing stratégiádat, elkészíttetted webáruházadat, megvetted és beraktároztad teljes készletedet és eljött a nyitás napja. Több méregdrága influencer fogja összehangolt munkával meghirdetni este 20:00-kor nagy csinnadratta közepette újonnan nyíló webshopodat. 20:01-kor pedig a konfetti zápor közepette megakad a torkodon a pezsgő, mikor meglátod, hogy az oldalad elérhetetlen, „a szerver nem válaszol.”

Nem valami kellemes érzés, igaz? Aki a tárhely kérdését félvállról veszi, az könnyen így járhat. Ügynökségünk hosszútávú partnere a NetMasters, akikben még sosem csalódtunk ezen a téren. Mi bátran ajánljuk őket minden Ügyfelünknek, főleg, hogy külön figyelmet fordítanak arra, hogy az általunk készített WooCommerce alapú webshopok a lehető legsimábban fussanak.

Könyvelés és adózás

Még mindig nem fogyott ki azoknak a kompetenciáknak a listája, melyek szükségesek ahhoz, hogy sikeres e-kereskedővé válj. Klapka György mondta egyszer, hogy egy vállalkozónak jobbnak kell lennie a könyvelésben, mint a főkönyvelője, és ez egyáltalán nem áll messze a valóságtól. És még egy mondás, amit már nem tudom kitől hallottam, de annál találóbb: „A jó könyvelő ismérve az, hogy pontosan annyi adót fizetsz, amennyit szükséges. Egy forinttal sem többet, sem kevesebbet.”

Melyik a legjobb adózási forma?

Webshopot magánszemély nem nyithat, csak egyéni vállalkozó, betéti társaság vagy korlátolt felelősségű társaság. Ennélfogva szükséges adózási formát választani, és fontos, hogy úgy válassz, hogy az megfeleljen az üzleted sajátosságainak, különben megint csak bukhatsz. Lehetséges ugyanis, hogy bizonyos adózási formában egy erősen veszteséges üzlet egy másik adózási formában nyereséges lenne.

Ami az ÁFA-t illeti, abban az esetben, ha az üzleti terved alapján nem biztos, hogy az általad kiszámlázott összeg eléri a naptári éven belüli 12 M Ft-ot, érdemes alanyi adómentesként indulnod, bármilyen adózási formát is választasz, hiszen ezzel legalább az első 12 M Ft után nem kell ÁFA-t fizetned.

Egyéni vállalkozás esetében választhatod például a KATA-t, vagy az átalányadót.

A KATA-t akkor válaszd, ha a bevételed várhatóan nem haladja meg az évi 12 M Ft-ot, valamint, ha csak magánszemélyek részére számlázol ki. Utóbbi azért fontos, mert abban a pillanatban kiesel a KATA-ból, amint cégnek állítasz ki számlát, és az elég kellemetlen lesz. A KATA esetében nincsen járulékfizetési kötelezettség, ami hatalmas előny. További előnye, hogy nem szükséges hozzá könyvelő, hiszen rendkívül egyszerű az adminisztrációja.

Az átalányadó már egy „komolyabb” kategória. Rendkívül előnyös tud lenni egy webshop számára, hiszen ha az átalányadózó egyéni vállalkozó tevékenységi körében csak kiskereskedelmi tevékenység található, akkor a bevételed 90%-át automatikusan kiadásnak minősítheted és csak a fennmaradó 10% után kell adóznod. Átalányadóban azonban a járulékokkal is számolnod kell, valamint bonyolultabb az adminisztráció, mint KATA-ban, ezért szükséged lesz könyvelőre.

A „következő szint”, hogy betéti társaságot vagy korlátozott felelősségű társaságot alapítasz. Ezek az egyéni vállalkozással ellentétben különálló jogi személyeknek minősülnek.

Ezek közül a kft. a népszerűbb. Kft-t alapíthatsz akár egyedül is, minimum 3 M Ft törzstőkével. A cégbíróság jegyzi be, tehát ügyvéd szükséges az alapításához. A könyvelési költsége ennek a formának a legmagasabb. Járulékfizetési kötelezettség természetesen itt is van. A kft. adózhat pl. KIVA-ban vagy TAO-ban. Hogy melyik az előnyösebb, azt mindenképpen érdemes előre kiszámolni, hiszen ahogy feljebb írtam, a legmegfelelőbb adózási forma kiválasztásával sok millió forintot lehet spórolni, teljesen legálisan.

Amit fontos tudni továbbá, hogy a kft. pénzével nem gazdálkodhatsz úgy, mint ha a Te magánvagyonod lenne, ugyanis a kft., ahogy feljebb írtam, egy Tőled különálló jogi személy, saját vagyonnal. A kft. nyereséges működése esetén évente osztalékot vehetsz ki belőle, mely után 30% osztalékadót szükséges befizetni, ezzel válik a Tiéddé a pénz.

Jogi ismeretek

Ha a Vásárlóktól bármilyen formában adatokat kérünk be, márpedig webshopként muszáj ezt megtennünk, minimum a kiszámlázáshoz, akkor kötelező a weboldalon szerepeltetni az adatvédelmi tájékoztatót, a GDPR szellemében megírva.

Az értékesítéshez elengedhetetlen, kvázi adásvételi szerződést pedig az ÁSZF, vagyis az Általános Szerződési Feltételek fogják jelenteni. Ha tipikus webshopként fogsz működni, akkor ajánlom figyelmedbe a Fogyasztóbarát ÁSZF generátort. Kedvezőbb áron megkapod innen, mintha egy jogásszal íratnád meg, és minden jogszabály változáskor frissítik a tartalmát, így nem maradsz le azokról a fontos jogi változásokról, melyek hiánya akár büntetést is vonhat maga után. Ja, és adatvédelmi tájékoztatót is adnak hozzá, meg elállási nyilatkozat mintát.

Ha speciálisabb tevékenységet folytatsz, amit nem lehet egy sablonba önteni, akkor pedig fordulj webjogászhoz. Kicsit borsosabb lesz, de még így is jobban jössz ki, mint egy büntetéssel.

Fontos tudnivaló még a szerzői jogi védelem témaköre. Ha szeretnéd megspórolni a termékfotókat azzal, hogy lelopod a konkurensét, akkor szólok, hogy nagy butaságot követsz el, hiszen feltehetően gyakran figyelik ők is saját konkurenseiket – ami egyébként igazán jó szokás, úgyhogy sajátítsd el – és hamar észre fogják venni a turpisságot. Az ilyen eltulajdonításoknak pedig jogi következményeik vannak, arra a személyre nézve, akinek a tárhelyén szerepel az adott fájl, vagyis rád (és nem a tárhelyszolgáltatóra, aki bérbeadja azt neked) nézve.

Összegzés

Az itt leírtakat összefoglalva tehát meg kell állapítani, hogy az a vállalkozó, aki egy jól menő webshopot szeretne beindítani, annak a legkülönfélébb területeken kell folyamatosan képeznie magát. Nem elég az sem, ha ezeket a feladatokat egyszerűen fogja és kiszervezi, hiszen minél több feladat van kiszervezve, az annál drágább működési költségeket eredményez. Továbbá megfelelő rálátás nélkül kiszervezni egy kritikus feladatkört hasonlatos az orosz ruletthez, hiszen közvetlenül nem fogjuk tudni megítélni a kiszervezett munka minőségét (mert nem értünk hozzá), és csak utólag az esetleges eredményét vagy eredménytelenségét tudjuk megállapítani, ezáltal egy lépéssel mindig lemaradva futhatunk az események után.

Legjobb barátaink a felkészültség, a naprakészség, a profizmus és a maximalizmus lesznek utunkon. A fókusznak mindig teljes mértékben a nyereséges működésen kell lennie, az összes részterület ehhez ad hozzá, vagy vesz el belőle.

Ha végigolvastad, akkor köszönöm a figyelmedet. Remélem hasznos volt és magaddal tudsz vinni valamit belőle. Sikeres e-kereskedést kívánunk!

Berecz Csaba

Berecz Csaba

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Hasonló cikkek

Google Ads Performance Max

A Google Ads Performance Max kampánytípusa

A digitális marketing világában folyamatosan fejlődnek és változnak az online hirdetési lehetőségek. Az egyik legizgalmasabb és forradalmi újdonság, amit a Google bemutatott, a Performance Max kampánytípus. Ez a kampányformátum a digitális marketing automatizálás egy új szintjét képviseli, lehetőséget adva a

Tovább olvasom »
google consent mode

Mi az a Google Consent Mode?

A Google Consent Mode egy olyan eszköz, amelyet a Google fejlesztett ki annak érdekében, hogy segítse a weboldalakat az adatvédelmi szabályozásoknak való megfelelésben, különös tekintettel az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletére (GDPR). Ez a szolgáltatás lehetővé teszi a weboldalak számára,

Tovább olvasom »
touchpointok, vagyis érintkezési pontok a marketingben

A touchpointok szerepe a marketingben

A touchpointok definíciója A vásárlói touchpointok, vagy érintkezési pontok, azok a helyzetek vagy csatornák, ahol a fogyasztók kapcsolatba kerülnek egy márka, termék vagy szolgáltatás üzenetével. Ez magában foglalhatja a hagyományos média reklámoktól (pl. televízió, rádió, nyomtatott hirdetések) kezdve a digitális

Tovább olvasom »