A touchpointok szerepe a marketingben

Berecz Csaba

Berecz Csaba

touchpointok, vagyis érintkezési pontok a marketingben

A touchpointok definíciója

A vásárlói touchpointok, vagy érintkezési pontok, azok a helyzetek vagy csatornák, ahol a fogyasztók kapcsolatba kerülnek egy márka, termék vagy szolgáltatás üzenetével. Ez magában foglalhatja a hagyományos média reklámoktól (pl. televízió, rádió, nyomtatott hirdetések) kezdve a digitális platformokon (pl. közösségi média, e-mail, weboldalak) át az ügyfélszolgálati interakciókig számos érintkezést.

A touchpointok felértékelődése

Az utóbbi években a touchpointok jelentőségének felértékelődését tapasztaljuk a marketingben. Ennek hátterében a digitális technológiák rohamos fejlődése és a fogyasztói magatartás változása áll. A vásárlók tájékozódási és vásárlási folyamatai egyre összetettebbé váltak, több csatornát és eszközt érintve a döntéshozatali folyamat során. Ez a jelenség nem csupán a digitális csatornák számának növekedéséből adódik, hanem abból is, hogy a vásárlók ma már aktívabban vesznek részt a vásárlási folyamatban, és magasabb elvárásaik vannak a márkák felé. Tekintsük át részletesebben, mi áll a touchpointok felértékelődésének hátterében:

Digitális technológiák fejlődése

Az internet és a mobil technológiák elterjedése radikálisan átformálta, hogyan és hol találkoznak a vásárlók a márkákkal. A digitális touchpointok – mint a weboldalak, közösségi média platformok, mobilalkalmazások, és online hirdetések – lehetővé teszik a márkák számára, hogy szinte korlátlanul bővíthessék jelenlétüket és interakcióikat a fogyasztókkal. Ez a sokszínűség új lehetőségeket teremt a márkák számára, hogy célzottabb, személyre szabott üzenetekkel érjék el a különböző célcsoportokat.

Fogyasztói magatartás változása

A mai fogyasztók jóval informáltabbak és elvárásaikban sokkal kifinomultabbak, mint korábban. Nem elégszenek meg azzal, hogy passzívan fogadják a márkák üzeneteit; aktívan kutatnak, összehasonlítanak, és véleményeket keresnek termékekről és szolgáltatásokról. Ez azt jelenti, hogy a vásárlási döntés előtt több touchpointon is megjelennek, ami bonyolultabbá teszi a vásárlási útvonalakat és nagyobb hangsúlyt helyez a márkák számára, hogy minden érintkezési ponton következetes, magas minőségű élményt nyújtsanak.

A touchpointok sokfélesége

Ahogy a digitális világ bővül, úgy növekszik az érintkezési pontok típusainak száma is. Egy vásárló napjainkban találkozhat egy márkával a közösségi média felületén, e-mailben, online hirdetésekben, vagy akár egy fizikai boltban is. Minden egyes touchpoint más-más élményt és interakciót kínál, amely befolyásolhatja a vásárlási döntést. A márkáknak ezért fontos, hogy integrált megközelítést alkalmazzanak, amely átível a különböző csatornákon, és egységes üzenetet közvetít – ez az omnichannel marketing koncepciója.

konverzios utvonalak a marketingben

A konverziós útvonalak bonyolódása

A digitális kor előtti időkben a vásárlási útvonalak viszonylag egyszerűnek tekinthetők voltak: a vásárlók általában lineáris módon haladtak a tudatosságtól a vásárlásig. Ma viszont ez az út sokkal összetettebbé vált, gyakran spirális vagy hurokszerű, mivel a vásárlók több csatornán keresztül is információt gyűjtenek, összehasonlítanak és véleményeket olvasnak, mielőtt döntést hoznának. Ennek következtében a márkák számára létfontosságúvá vált, hogy több touchpointon jelen legyenek, és következetes, személyre szabott üzenetekkel kommunikáljanak. Ez azt is jelenti, hogy a márkáknak nem csak a vásárlás előtti szakaszban kell aktívaknak lenniük, hanem a vásárlás után is, hogy fenntartsák az érdeklődést, és hosszú távú ügyfélkapcsolatokat építsenek.

Az omnichannel marketing szerepe

Az omnichannel marketing, vagyis az a megközelítés, amely a fogyasztókkal való kapcsolattartás során több csatornán keresztül kínál egységes és összehangolt élményt, kulcsfontosságú a mai marketingstratégiákban. Az omnichannel jelenlét lehetővé teszi a márkák számára, hogy megszólítsák és elérjék célcsoportjaikat ott, ahol azok leginkább aktívak: legyen szó akár a Google keresőjéről, közösségi média platformokról mint a Facebook, Instagram, TikTok, influencer ajánlásokról, vagy YouTube videókról. Ez a megközelítés növeli a márka láthatóságát, javítja a vásárlói élményt és hozzájárul a sikeres konverziók számának növekedéséhez. (A felsorolt felületeken leginkább PPC hirdetésekkel tudsz hathatós jelenlétet teremteni magadnak, melyekről többek között itt olvashatsz bővebben.)

A marketing funnel és a Flywheel Modell

A hagyományos marketing funnel (vagy tölcsér) modell szerint a vásárlói út egy lineáris folyamat, amely az ügyfél tudatosságának növelésétől a végleges vásárlásig terjed. Azonban a mai összetett vásárlói viselkedés és az omnichannel megközelítés fényében egyre több vállalat fordul a flywheel, azaz a lendkerék modell felé. Ez a modell a vásárlói élményre és a vásárlók megtartására helyezi a hangsúlyt, kiemelve, hogy a pozitív vásárlói tapasztalatok új vásárlókat vonzhatnak és a meglévőket is megtarthatják. A flywheel modellben a vásárlói touchpointok nem csak a „tudatosság-növelés” és „meggyőzés” fázisokban fontosak, hanem a vásárlás utáni szakaszban is, ahol a cél a vásárlók lojalitásának és elkötelezettségének növelése.

Összegzés

A vásárlói touchpointok és az omnichannel jelenlét jelentősége a digitális kor marketingstratégiájában vitathatatlan. A márkáknak alkalmazkodniuk kell a fogyasztói magatartás változásaihoz, és integrált, személyre szabott kommunikációs stratégiákat kell kialakítaniuk, hogy sikeresen navigálhassanak a bonyolult vásárlói útvonalakon és hatékonyan konvertálhassanak. Az ügyfélközpontú megközelítések, mint a flywheel modell, tovább erősítik a márkahűséget és elősegítik a hosszú távú üzleti siker elérését.

Berecz Csaba

Berecz Csaba

Egy válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Hasonló cikkek

Google Ads Performance Max

A Google Ads Performance Max kampánytípusa

A digitális marketing világában folyamatosan fejlődnek és változnak az online hirdetési lehetőségek. Az egyik legizgalmasabb és forradalmi újdonság, amit a Google bemutatott, a Performance Max kampánytípus. Ez a kampányformátum a digitális marketing automatizálás egy új szintjét képviseli, lehetőséget adva a

Tovább olvasom »
google consent mode

Mi az a Google Consent Mode?

A Google Consent Mode egy olyan eszköz, amelyet a Google fejlesztett ki annak érdekében, hogy segítse a weboldalakat az adatvédelmi szabályozásoknak való megfelelésben, különös tekintettel az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletére (GDPR). Ez a szolgáltatás lehetővé teszi a weboldalak számára,

Tovább olvasom »
touchpointok, vagyis érintkezési pontok a marketingben

A touchpointok szerepe a marketingben

A touchpointok definíciója A vásárlói touchpointok, vagy érintkezési pontok, azok a helyzetek vagy csatornák, ahol a fogyasztók kapcsolatba kerülnek egy márka, termék vagy szolgáltatás üzenetével. Ez magában foglalhatja a hagyományos média reklámoktól (pl. televízió, rádió, nyomtatott hirdetések) kezdve a digitális

Tovább olvasom »